Zapiekanka z ziemniaków i szpinaku

Składniki:

Ziemniaki 150- 400g (wg diety)
2-4 łyżeczki oliwy
½ czerwonej lub żółtej  papryki
200g cukini
7 pieczarek
Średnia cebula
1 jajko
50-100g serka „Bieluch”  (ilość zgodna z dietą, tak by razem z jajkiem wyszła porcja obiadowa)
200-400g szpinaku
Czosnek
Gałka muszkatołowa
Vegeta
Pieprz, sól, zioła prowansalskie

Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry grubości 0,5 cm i blanszować w osolonym wrzątku 20 min. Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki i cukinię w plastry, cebulę w piórka i razem podsmażyć na oliwie z dodatkiem Vegety, pieprzu i ziół. Podsmażone warzywa ułożyć na dnie formy do zapiekania. Następnie polać je jajkiem roztrzepanym z dodatkiem soli i pieprzu. Na wierzch ściśle poukładać blanszowane plastry ziemniaków. Szpinak poddusić z dodatkiem Vegety, pieprzu, gałki muszkatołowej i czosnku, a gdy będzie gotowy, dodać 100g serka „Bieluch”. Szpinak wyłożyć na sam wierzch zapiekanki.  Zapiekać w temp 180-200 stopni 15 minut.

 
 
 
dokument