logo
Wybierz Placówkę    
Rejestracja ogólnopolska
Tel.: 500 205 943
html slider
18 lat doświadczenia w leczeniu otyłości i nadwagi!
Przepisy

Aby dieta nie była monotonna zachęcamy Państwa do urozmaicania menu nowymi przepisami. Znając podstawowe zasady komponowania posiłków mogą Państwo przygotowywać je zgodnie z własnymi smakami i preferencjami kulinarnymi. Jesli nie czujecie się jeszcze swobodni w kształtowaniu jadłopisu, możecie go urozmaicić, krok po kroku odwzorowując przepisy zamieszczone w tym dziale. Jeśli sztuka gotowania nie ma przed Państwem tajemnic, nasze receptury mogą być ciekawą inspiracją we własncych, samodzielnych podróżach kulinarnych.
Zachęcamy do kreatywności w budowaniu swojej własnej zdrowej kuchni i dzielenia się nią z rodziną i przyjaciółmi.


Życzymy smacznego!


 
Tatar z bakłażana

Składniki na 1 porcję:

1 bakłażan
1/2 cebuli szalotki
Garść sałaty dębowej lub rukoli
1 łyżeczka oleju lnianego
Sól, pieprz
Łyżka kremu balsamicznego

Sposób przyrządzenia
Bakłażana umyć i ponakłuwać wielokrotnie szpikulcem, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Po upieczeniu ostudzić i zdjąć skórkę (bardzo łatwo odchodzi). Bakłażana pokroić w drobną kosteczkę, cebulkę również, po czym składniki razem wymieszać, doprawiając solą, pieprzem i olejem. Tatar wyłożyć na talerzyk, przybrać sałątą i polać kremem balsamicznym.


 
Sałatka z białym serem, grillowaną cebulą i chrupkami jabłkowymi

Składniki:

Garść roszponki
Chudu twaróg Bieluch 30-80g (ilość zgodna z dietą)
1 mała czerwona cebula
1/2 opakowania jabłkowych Cispy Natural
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki miodu
Kilka gałązek świeżego tymianku
Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia
Warzwa umyć. Cebulę przekroić w ćwiartki i pooddzielać od siebie płatki, podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy z dodatkiem soli i listków tymianku..Twaróg pokroić w kostkę. Z soku z cytryny, oliwy, soli, pieprzu miodu i octu sporządzić sos. Na talerz wyłożyć roszponkę, na wierzchu poukładać smażoną cebulę, kostki sera i jabłkowe chrupki. Całość skropić sosem i przybrać gałązkami świeżego tymianku. Podawać z pieczywem w ilości zgodnej z dietą.


 
Cappucino z zielonego groszku z estragonem i chrupkami marchwiowymi

Składniki na 4 porcje:

Paczka groszku Hortex 450g
1 średni korzeń pietruszki
20g oliwy
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
300g ziemniaków
300g mleka 1,5% tłuszczu
1/2 kostki rosołowej
1 paczka marchewkowych chipsów Crispy Natural
Sól, pieprz.

 

Produkt rekomendowany: Crispy Natural

Sposób przyrządzenia

Przygotować garnek na zupę i rozgrzać w nim olej. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć i podsmażyć razem w przygotowanym garnku, dodając estragon. Pietruszkę pokroić w plasterki, dodać do cebuli, następnie dołożyć rozmrożony groszek (50g zostawić na przybranie). Po chwili zagotować ok 1 l wody, rozpuścić bulion i zalać nim warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować ok 30 minut. Na koniec zmiksować na gładki krem. Mleko podgrzać i ubić na piankę ręcznym    spieniaczem. Zupę rozlać do talerzy, posypać zierenkami groszku, na wierzchu ułożyć mleczną piankę i poukładać plasterki chrupek marchwiowych.
W zależności od kaloryczności diety  zupę należy podawać z dodatkami (np. grzanki by uzupełnić węglowodany, jajko by uzupełnić białko). Jeśli nie wiesz ile dodatków dobrać, spytaj dietetyka CLO.


 
Kanapki w niecodziennym wydaniu

Z pastą z pieczonej  pietruszki i jajka

Składniki:
2 średnie pietruszki
Jajko (ilość wg diety)
Czarny pieprz, sól, szczypiorek

Sposób przyrządzenia:
Pietruszki wyszorować, owinąć fiolią aluminiową i piec w 200 st. C przez ok 30 minut, ostudzić i pokroić w plasterki. Jajko ugotować na twardo i pokroić. Wszystko wlożyć do miski i zmiksować blenderem z dodatkiem soli i pieprzu. Pastą posmarować chleb, posypać szczypiorkiem, można na wierzchu ułożyć kawałek upieczonej pietruszki.


Z tuńczykiem, kaparami i smażonym fenkułem

Składniki:
Tuńczyk (ilość wg diety)
Łyżka kaparów
1 łyżeczka pesto z bazylii
Szczypiorek
Fenkuł
Czarny pieprz, tymianek

Sposób przyrządzenia
Tuńczyka wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, kaparami i pesto. Fenkuła  pokroić na cienkie plastry, posolić i usmażyć na patelni grillowej z dwóch stron, posypując tymiankiem Na chleb nałożyć pastę z tuńczyka a na wierzch plastry fenkuła.


Z pieczonym burakiem i smażonym jabłkiem

Składniki:
Serek Bieluch Lekki (ilość wg diety)
Małe jabłko
Średniej wielkości burak
Majeranek

Sposób przyrządzenia:
Buraka wyszorować,  zawinąć w folię aluminiową i piec ok 1,5 godziny w 200 st. C. Ostudzić i pokroić w plasterki. Jabłko pokroić w plasterki i usmażyć na patelni grillowej z dodatkiem  majeranku. Chleb posmarować serkiem, na wierzchu ułożyć plaster buraka i jabłka.

Produkt rekomendowany: Bieluch

  


 
Risotto ze szparagami

Składniki na 2 porcję:

Ryż do risotto arborio lub carnarolli: 70-200g (ilość w zalezności od diety)
Bulion warzywny (może być z kostki) ilość będąca potrójną objętością ryżu (np na 70g ryżu ok 210 ml wody)
2 łyżeczki masła
2- 5 łyżeczek oliwy (w zależności od diety)
Zielone szparagi (12-20 sztuk)
1 czerwona cebula
Jajka (2-3 szt na każdą porcję, wg diety)
Świeże oregano
Świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przyrządzenia

Szparagi dokładnie umyć, obrać na 2/3 długości a następnie pokroić na 3 cm kawałki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. W rondlu rozgrzać masło,  a następnie dodać szparagi i podsmażać je ok 5-6 minut, po czym przełożyć na talerzyk. Do tego samego rondla wlać oliwę (2- 4 łyżeczki), rozgrzać ją i następnie delikatnie podsmażyć cebulkę. Do zrumienionej cebuli dodać suchy ryż i smażyć razem ok 1,5 minuty. Przyprawić pieprzem. Następnie do rondla z ryżem wlać łyżkę wazową bulionu, poczekać aż do wchłonięcia i czynność powtarzać do zużycia całego bulionu. Gdy bulion będzie zużyty w połowie- wówczas do risotta dodać szparagi. Jajka ugotować na półtwardo. Całość risotta podzielić na dwie porcje. Do każdej porcji dodać ugotowane jajka, przybrać świeżym oregano.


 
Krem ze szparagów

Składniki na 2 porcje:

200g ziemniaków
Pęczek zielonych szparagów (może też być fasolka szparagowa)
½ marchewki
2-3  jajka (ilość wg diety)
500ml bulionu warzywnego
Pieprz, gałka muszkatołowa
Pieczywo na grzanki (ilość wg diety, tak by z ziemniakiem stanowiły porcję obiadowa węglowodanów)*
 

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki oraz marchewkę obrać, pokroić, zalać bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Po ok. 10 minutach dodać pęk  pokrojonych szparagów, przyprawić świeżo zmiażdżonym  pieprzem, gałką muszkatołową i gotować razem ok 20 minut. Gdy warzywa będa miękkie, zupę zmiksować aby nabrała konsystencji aksamitnego kremu.
Jajka ugotować na twardo i przekroić na połówki. Do talerzy rozlać zupę, jajka ułożyć na wierzchu, posypać koperkiem. Podawać z grzankami.

*1 porcja dostarcza 100g ziemniaków. Aby uzupełnić węglowodany, zupę należy podawać z pieczywem (25g pieczywa zastępuje 50g ziemniaków) Jeśli nie jesteś pewien ile pieczywa dodać- spytaj dietetyka CLO.


 
Omlet na kefirze podawany z lodami wiśniowo- twarożkowymi

Składniki:

1 jajko
10g mąki (zastępuje 20g pieczywa)
50g kefiru
10g oliwy
200g mrożonych wiśni (np. Hortex)

Produkt rekoemendowany przez Centrum Leczenia Otyłości


Świeża melisa
Słodzik sypki
Chudy twaróg (ilość zgodna z dietą, tak by z jajkiem tworzył porcję produktu białkowego w danym posiłku)
Pieczywo (ilość zgodna z dietą z uwzględnieniem mąki z omletu)

Sposób przyrządzenia

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na sztywną pianę, żółtko zmiksować z kefirem, oliwą, mąką oraz łyżeczką słodziku a nastepnie połączyć z pianą. Do masy dodać 50g wiśni oraz garść posiekanej melisy. Patelnię teflonową rozgrzać a następnie wylać na nią masę jajeczną. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Pozostałą część wiśni zmiksować z twarogiem, dodając łyżeczkę słodziku. Usmażony omlet wyłożyć na talerz. "Lody" wyłożyć obok. Przybrać melisą. Podawać z pieczywem, aby uzupełnić porcję węglowodanów.


 
Sałata z jajem, żółtą fasolką i kaparami

Składniki:

Jajko (ilość zgodna z dietą)
150g żołtej fasolki szparagowej (np. Hortex)
Produkt rekoemendowany przez Centrum Leczenia Otyłości


Łyżka kaparów
2-3  Liście sałaty lodowej
½ małej czerwonej cebuli
5 ziaren czarnego pieprzu, sól
½ łyżeczki musztardy dijon
1 łyżka soku pomarańczowego
Mały ząbek czosnku
2 łyżki wody
10g oleju lnianego lub oliwy
Szczypta cukru

Sposób przyrządzenia

Fasolkę ugotować na półtwardo na parze lub w kuchence mikrofalowej. Jajko ugotować na półtwardo. Cebulę pokroić w cienkie piórka.  Pieprz zmiażdżyć w moździerzu, czosnek przecisnąć. Z: oleju, soku z cytryny, czosnku, soli, pieprzu, musztardy i cukru sporządzić sos winegret  i rozcieńczyć go 1 łyżką soku pomarańczowego. Na talerz wyłożyć liście sałaty. Na wierzchu ułożyć ugotowaną fasolkę, przekrojone na pół jajko, pokrojoną cebulę. Posypać kaparami i polać sosem winegret. Podawać z pieczywem w ilości zgodnej z dietą.


 
Grzyby mun smażone z marchewką i podawane z ryżem

Składniki :

1 średnia marchew
Filet z kurczka 100-180g(ilość wg diety)
Ryż 35-100g (ilość wg diety)
1,5 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka (5g) ziaren sezamu

Sposób przyrządzenia

Grzyby opłukać i moczyć w gorącej wodzie ok 15 minut, po czym odcedzić, ponownie zalać wrzątkiem i gotować ok 10 minut. Po powtótnym odcedzeniu pokroić na nieco mniejsze kawałki. Marchew pokroić w plastry, kurczaka w drobne kawałki. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i wrzucić razem wszystkie składniki. Smażyć ok 10 minut, po czym dodać sezam, który przyklejajac się do grzybów nada całości bardzo dekoracyjny wyglad. Ryż ugotować na gęsto i wyłożyć na talerz za pomocą filiżanki. Obok ułożyć smażone grzyby z dodatkami.


 
Babeczki z lekkiego serka z owocami sezonowymi

Składniki:

200g serka Bieluch Lekki

Produkt rekoemendowany przez Centrum Leczenia Otyłości


300g jogurtu naturalnego
25g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Maliny lub truskawki
Silikonowe foremki do muffinów lub małe salaterki

 

Sposób przyrządzenia

Jogurt z serkiem i cukrem zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do masy serkowej, po czym zmiksować. Rozłożyć mase do foremek i do każdej wcisnąć po malinie. Odstawić do lodówki na kilka godzin, po wyłożeniu na talerz, przybrać świeżymi owocami.


 
Zawijane piersi z kurczaka na musie z zielonego groszku

Składniki:

Korzeń pietruszki 150g
60g groszku zielonego
Posiekany    koperek
2 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka pesto
Pierś z kurczaka 140-300g (ilość wg diety po odjęciu  30g groszku na jedną porcję)
Kawałek papryki
Kilka liści radicchio

Sposób przyrządzenia

Pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Czosnek przecisnąć. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej czosnek wraz z pietruszką. Po ok 4 minutach dodac groszek i koperek, podlać wodą, tak by delikatnie zakryła warzywa. Dusić pod przykryciem ok 20 min, dolewając wody by utrzymać jej poziom. Doprawić solą, pieprzem. Zmiksować i dodać łyżeczke pesto. Mus powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, jesli jest zbyt gęsty- dodać wody i ponownie zagotować mieszając.
Filety rozklepać, przyprawić solą, pieprzem, octem balsamicznym. Ułożyć na nich  liść raddicchio i w poprzek - paski papryki. Zawinąć i przebić wykałaczką by się nie rozwinęły. Ułożyć na folii i piec w nagrzanym pielarniku ok 15 minut.


 
Sałatka z czarnej rzepy i czerwonej cebuli

Składniki:

1/2 czarnej rzepy,
1 łyżka odtłuszczonego jogurtu greckiego,
1/2 średniej czerwonej cebuli,
1 łyżeczka oliwy,
garść roszponki,
pieprz kolorowy w ziarnach, sól

Sposób przyrządzenia

Rzepę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jogurt i sól. Cebulę przekroić na ćwiartki, a nastepnie rozdzielić poszczególne jej wasrtwy. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć płaty cebuli ok 5 min z każdej strony dodając po szczypcie soli. W miseczce ułożyć garść roszponki, obok kupkę rzepy i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu poukładać smażone cebule.


 
Omlet ze smażoną pomarańczą

Składniki:

2 jajka
35g mąki
2  łyżeczki oliwy
30 ml mleka
Świeży tymianek
Słodzik sypki do smaku
Szczypta cukru waniliowego
½ pomarańczy

Sposób przyrządzenia

Odseparować żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę rozmieszać z mlekiem, a nastepnie połączyć z żółtkami i razem dobrze zmiksować. Masę połączyć delikatnie z ubitą pianą, dodać słodzik i szczyptę cukru waniliowego. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy, wlać masę, przykryć i smażyć na małym ogniu ok 8- 10 minut, aż do scięcia się jaj. Masę można podzielić na dwie części i uformować dwa małe omlety- wtedy łatwo przewrócić je na drugą stronę. W czasie gdy omlet się  smaży, obrać pomarańczę, pokroić w plastry. Na patelni grillowej rozgrzać drugą łyżeczkę oliwy i usmażyć plastry pomarańczy z dodatkiem świeżego tymianku. Na gotowym omlecie ułożyć pomarańczę. Przybrać gałązkami tymianku.

Przepis uwzględnia proporcje składników na obiad w dietach 1100-1300 kcal. W przypadku pozostałych diet (1400-2500kcal), należy uzupełnić porcję węglowodanów np. pieczywem i (2000-2500 kcal)-białka np. twarożkiem. Jesli nie wiesz, jak to zrobić, skonsultuj się z dietetykiem CLO.


 
Grillowana ryba na marchwiowym pure

Składniki:

Płat chudej ryby, ilość wg diety (100-180g)
Tymianek
Sok z cytryny
Sól, pieprz
350g marchewki
Średnia czerwona cebula
2 łyżeczki oliwy
1 ząbek czosnku

Sposób przyrządzenia

Marchew obrać i pokroić w kostkę; cebulę posiekać wraz z czosnkiem.W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać marchew, smażyć razem ok 10 minut, mieszając. Następnie warzywa zalać niewielką ilością wody (tak by nie zostały w całości zakryte) i dusić pod przykryciem ok 30 minut z dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu. Gdy marchew będzie miękka, zmiksować całość za pomocą blendera. Rybę przyprawić solą, pieprzem tymiankiem i sokiem z cytryny i smażyć na patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony, tak by powstały ładne prążki. Rybę można również przełożyć do rondla z marchwiowym pure i dusić ją ok 10 minut pod przykryciem. Pure z marchwi wyłożyć na talerz, na nim ułożyć rybę. Podawać z ziemniakami.


 
Krem z buraka i ziemniaka z jajkiem przepiórczym

Składniki na 4 porcje:

400g buraków
1 duża marchewka
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
200g ziemniaków
Sól, pieprz
Warzywna kostka rosołowa
Jajka przepiórcze 3 sztuki (30g) na każdą porcję  (lub ½ zwykłego jaja na porcję)
Natka pietruszki
4 łyżeczki oliwy

Sposób przyrządzenia

Warzywa obrac i pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać oliwę i w pierwszej kolejności podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dołożyć pokrojone buraki wraz z marchewką i smażyć  ok.  15 minut.Zagotować ok 1 litra wody i zalać nią warzywa, następnie dodać pokrojone ziemniaki (woda powinna sięgać nieco ponad warzywa). Całość doprawić solą, pieprzem i dodać jedną warzywną kostkę rosołową. Gotować ok 1 godziny. Gdy buraki będą miękkie, zmiksować zupę blenderem na aksamitny krem. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolać wrzącej wody. Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Zupę przelać do talerza, jaja przekroić i ułożyć na wierzchu, udekorować natką pietruszki.

Przepis jest optymalny na 4 porcje. Każda porcja dostarczy 50g ziemniaków, 30g jajek i 1 łyżeczkę oliwy, dlatego należy to uwzględnić w porcji na drugie danie, odpowiednio ja pomniejszając.


 
Krem z dyni z suszoną śliwką

Składniki na 4 porcje:

800g dyni pokrojonej w kostkę
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka imbiru
Sól, pieprz
Jarzynowa kostka rosołowa
4 łyżeczki oliwy
200 ml mleka
Kilka suszonych śliwek

Sposób przyrządzenia

Na oliwie podsmażyć pokrojoną wkostkę cebulę wraz z czosnkiem, curry i imbirem. Po ok. 3 minutach dodać dynię i smażyć razem ok. 10 minut. Zagotować ok. 1,5 l wody, rozpuścić w niej kostkę jarzynową i zalać warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem gotować  ok 40-50 min. Na koniec dodać  200 ml mleka i zmiksować do uzyskania konsystencjki kremu. Zupę przelać do talerzy i podawać z kawałkami suszonych śliwek (2 sztuki na osobę). Zupa prócz warzyw dostarcza  tłuszczu (1 łyżeczka w porcji), mleka (50g) oraz owoców (2 suszone śliwki to 100g owoców), dlatego składniki te należy uwzględnić w dziennej racji pokarmowej.


 
Placki z ziemniaków i cukini

Składniki:

350g ziemniaków,
250g cukinii,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
15g mąki pszennej,
1 jajko, 20g oliwy,
1 łyżeczka curry,
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki, cukinię i cebulę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i wymieszaj. Masę odcedź na sitku. Dodaj  przeciśnięty czosnek, mąkę, jajko, oliwę, curry, sól i pieprz. Na blasze do pieczenia rozłóz papier pergaminowy i uformuj na nim placuszki (10 sztuk). Piecz w piekarniku ok 15-20 minut, po czym przełóż na rozgrzaną patelnię teflonową i zrumień z góry ok 4-5 minut.


Chleb imbirowy z twarożkiem i granatem

Składniki:

120 g mąki pszennej chlebowej,
220 g mąki razowej chlebowej,
30g otrąb owsianych,
1 łyżeczka drobnego cukru,
1,5 łyżeczki suchych drożdży,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka oliwy,
1 łyżeczka imbiru,
220 ml ciepłej wody,
Serek biały naturalny, np. Bieluch (ilość wg. diety)
Owoc granatu-50g

Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości

Sposób przyrządzenia

Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, razową, imbir i otręby. Dodać sól, cukier, drożdże i wymieszać. Następnie wlać wodę oraz łyżeczkę oliwy i wyrobić miękkie, gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przełożyć do naczynia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i włożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30min. Chleb piec przez 10 minut w temperaturze 230ºC, potem zmniejszyć do 190ºC i piec kolejne 15 - 20 minut. Odpowiednią porcję pieczywa posmarować twarożkiem naturalnym (ilości wg diety), a następnie posypać kuleczkami owocu granatu.


 
Sałatka z parowanych buraków i jabłek

Składniki:

1 burak (ok.250g),
1 jabłko (200g- w ramach racji pokarmowej),
1 mała czerwona cebula,
2 łyżeczki oliwy,
sól

Sposób przyrządzenia

Buraki obrać i przekroić na pół, jabłko przekroić na pół, cebulę pokroić w piórka. Buraki gotować na parze ok 20 minut, jabłko ok 8 minut. Cebule podsmażyć na oliwie i posolić. Ugotowane buraki i jabłka wystudzić, a następnie łyżeczką do melona wykroić kule lub “półkule”. Gotowe kulki wyłożyć na talerz i skropić kremem balsamicznym (opcjonalnie). Na wierzchu ułożyć smażoną cebulę. Podawać jako sałatkę do obiadu.


 
Zapiekanka z makaronu i brokułów

Składniki:

Makaron (ilość wg diety 35g-100g),
1 małe jajko (50g),
Ser biały twarogowy, np. Bieluch Lekki (ilość wg diety, by łącznie z jajkiem stanowił odpowiednią porcję produktu białkowego (50g-130g),
5 czarnych oliwek,
Oliwa (ilość wg diety 2-5 łyżeczek),
200g brokułów
1/3 papryki
Papryka słodka,
Pieprz,Sól

Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości

Sposób przyrządzenia

Makaron ugotować na półtwardo (o ok. 2 minuty za krótko). Brokuły wraz z papryką ugotować na parze. Z papryki ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Twaróg wraz z jajkiem zmiksować blenderem, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim makaron, na wierzchu położyc różyczki brokułów,  kostki papryki, przekrojone oliwki. Całość zalać masą serowo-jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut.


 
Zapiekanka z dyni i jabłka

Składniki:

Płatki owsiane błyskawiczne (w porcji obiadowej wg diety 35g 100g),
1 małe jajko (50g),
Serek homogenizowany waniliowy do 8% tłuszczu (ilość wg diety, by łącznie z jajkiem stanowił odpowiednią porcję produktu białkowego (50g-130g),
1 jabłko (150-200g),
200g świeżej dyni,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka oloiwy,
3 szczypty imbiru

Sposób przyrządzenia

Dynię pokroić w duże kostki, przyprawić imbirem i cynamonem i dusić pod przykryciem ok 15 minut (może być w mikrofalowce na największej mocy). Jabłka pokroić i dodać do gotowej dyni. Następnie wsypać płatki owsiane i wszystko razem wymieszać. Białko jaja oddzielić od żółtka. Z białka ubić sztywną pianę, a żółtko zmiksować z serkiem homogenizowanym. Pianę wymieszać delikatnie z masą serkową, a następnie z wcześniej przygotowaną dynią. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, przełożyć do niego masę i zapiekać ok 30 min. w piekarniku.


 
Pstrąg z grilla z ciepłą sałatką

Składniki:

Pstrąg strumieniowy 100-180g (ilość wg diety),
cukinia,
pomidory, sól, pieprz,
pieprz cytrynowy,
tymianek,
oliwa (2-4 łyżeczki ilość wg diety),
cytryna

Sposób przyrządzenia

Pstrąga przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i cyrtyną. Zawinąć w folię aluminiową i piec na grillu ok 30 minut. Cukinię pokroić w plasterki, posolić, oprószyć pieprzem cytrynowym i posmarować oliwą za pomocą pędzelka. Grillować ok 10 minut z każdej strony. Pomidory pokroić w kostkę, wymieszać z plastrami cukini. Rybę podawać z sałatką oraz ryżem lub pieczywem.


 
Czarna pasta z krewetkami

Składniki:

Krewetki tygrysie 100-180g (ilość wg diety)
Makaron spaghetti nero 35-100g (ilość wg diety)
2-4 łyżeczki masła (ilośc wg diety w zamian za oliwę)
Pęczek zielonej cebulki
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Pokrojpną cebulkę wraz z natką i zmiażdżonym czosnkiem  podsmazyć na malśle (najlepiej klarowanym). Krewetki polać sokiem z cytryny, posolić i dodać na patelnię. Smażyć ok 10 minut. Makaron ugotować al dente, przełożyć na patelnię z krewetkami i razem wymieszać.


 
Indyk z melonem na miętowej sałacie

Składniki:

Filet z indyka (ilość wg diety),
miks sałat (strzępiasta, lodowa, rukola),
6 pomidorków koktajlowych,
200g melona,
2-4 łyżeczki oliwy (ilość wg diety),
garść świeżej mięty,
3 łyżki soku pomarańczowego,
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
kolendra,
suchy czosnek,
pieczywo (ilość wg diety)

Sposób przyrządzenia

Sporządzić marynatę z octu balsamicznego, 1 łyżeczki oliwy, soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Plastry indyka macerować ok 2 godziny. Mięso położyć na folii aluminiowej, polać resztą zalewy. Przyprawić tymiankiem i kuleczkami suszonej kolendry po czym piec na grillu ok. 20 minut. Na talerz wyłożyć miks sałat z rukolą. pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i melona pokrojonego  w kostki. Sporządzić sos: zmieszać 3 łyżki soku pomarańczowego, resztę oliwy, sól, pieprz, czosnek, oraz posiekaną miętę. Sosem polać warzywa a na wierzchu ułożyć mięso. Podawać z pieczywem.


 
Tapasy z bakłażana

Składniki:

Bakłażan,
papryka żółta,
papryka czerwona,
natka pietruszki,
pieprz, sól,
Łyżeczka oliwy

Sposób przyrządzenia

Bakłażana pokroić w plastry, posolić i skropić cytryną, odstawić na 15 min. po czym opłukać  i posypać natką. Paprykę pokroić w grubsze paski. Warzywa delikatnie skropić oliwą po czym nadziać na wykałaczki i ułożyć na grillu na 20 minut.


 
Sałatka z rukoli i szparagów

Składniki:

Garść rukoli,
Kilka ugotowanych szparagów
Serek ziarnisty (ilość wg diety)
Łyżeczka oleju z pestek dyni
Łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz
Pieczywo w ilości zgodnej z dietą

Sposób przyrządzenia

Z soku z cytryny, oleju, soli i pieprzu sporządzić sos, polać nim rukolę i wymieszać. Wyłożyć na talerz, na wierzchu poukładać szparagi wraz z serkiem. Z pieczywa upiec grzanki i podawać z nimi sałatkę.


 
Żółty krem z kalafiora

Składniki na 5 porcji:

600g kalafiora,
300g ziemniaków,
1 duża cebula,
2 duże ząbki czosnku,
3 łyżeczki oliwy,
2 kostki rosołowe,
150g serka naturalnego (np. Bieluch),
1 łyżeczka gałki muszkatołówej
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki curry,
sól,pieprz,  chili,
Filet z kurczaka (ilość wg diety z uwzględnieniem serka w zupie),
Pieczywo razowe (ilość wg diety z uwzględnieniem ziemniaka w zupie)

Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości

Sposób przyrządzenia

Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć. W garnku rozgrzać 2 łyżeczki oliwy i podsmażyć cebulę z czosnkiem. 2 kostki rosołowe zalać wrzątkiem i rozpuścić. Bulionem zalać podsmażone warzywa. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz i kurkumę. Do gotującego się bulionu dodać kalafior podzielony na różyczki oraz pokrojone ziemniaki. Zupę gotować pod przykryciem ok 30 min. Gdy warzywa będą miękkie, całość zmiksować, dodając jednoczesnie 150g serka. Pieczywo i kurczaka pokroić w kostkę, posolić, przyprawić curry i podsmażyć na 1 łyżecze oleju.  Zupę podawać z grzankami i mięsem.


 
Faszerowane Papryki

Składniki na 1 porcję:

Papryka
1 mała cebula
¼ cukini
Marchewka
Filet z kurczaka 100-150g (wg diety)
Ryż 25-75g (wg diety)
2 łyżeczki oliwy
½ łyżeczki curry, ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, pieprz, sól, natka pietruszki.
 

Sposób przyrządzenia

Ryż ugotować na sypko. Marchew zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i kurczaka i cukinię pokroić w kostkę i podsmażyć razem z marchewką na oliwie, dodając sól i pieprz. Na patelnię z kurczakiem i cebulą przełożyć ugotowany ryż, wymieszać dodając przyprawy. Paprykę przekroić na pół i gotować na parze ok. 10 minut, po czym wypełnić farszem. Całość przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku ok. 7 minut.


 
Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Składniki na 1 porcję:

Filet z kurczaka (100-150g wg diety)
Szpinak
Czosnek
Gałka muszkatołowa
Vegeta
Pieprz, sól
Tymianek
2 łyżeczki oliwy
Papryka słodka

Sposób przyrządzenia    

Filet rozklepać, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Szpinak dusić ok. 30 min z dodatkiem wody dodając czosnek (1 ząbek na 100g szpinaku) pieprz, vegetę i dwie szczypty gałki muszkatołowej. Na filet wyłożyć łyżeczkę szpinaku,  zawinąć i spiąć wykałaczkami w formę rolady. Rolady podsmażyć na 2 łyżeczkach oliwy, a gdy się zrumienią podlać wodą i dusić ok. 7 minut. Podawać z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ryżem oraz z dowolnymi warzywami.


 
Pasta z pietruszką i kiwi
Składniki:

Makaron (ilość wg diety)
Indyk (ilosć wg diety)
1/3 pęczka natki
1 kiwi
Łyżeczka octu balsamicznego
Pieprz świeżo mielony
Tymianek
2-3 łyżeczki oliwy do podsmażenia

Sposób przyrządzenia:

Indyka pokroić w drobną kosteczkę przyprawić octem balsamicznym, tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawić na ok 1 godzinę a następnie podsmażyć na oliwie, odstawić aż ostygnie. Kiwi pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego indyka i odstawić na ok 2 godziny, aby składniki się „przegryzły” (jest to istotne, ponieważ kiwi w ciekawy sposób zmieni konsystencję mięsa). Makaron ugotować aldente. Pietruszke posiekać. Wszystko razem wymieszać. Podawać na zimno.


 
Omlet z miętą i truskawkami
Składniki:

2 jajka
50g mąki
10 truskawek
150ml mleka
2 łyżeczki oliwy
Garść świeżej mięty
½ łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki słodziku

Sposób przyrządzenia

Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka roztrzepać z dodatkiem mleka i cukru waniliowego, a następnie dodać do nich przesianą mąkę, słodzik oraz oliwę. Truskawki pokroić w kawałki, miętę posiekać i dodać do masy jajecznej. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Smażyć na teflonie bez dodatkowego tłuszczu z dwóch stron. Z podanych proporcji wyjdą dwa omlety.


 

 

Regulamin serwisu  |  Ochrona danych osobowych  |  Polityka Plików Cookies  |  Wszystkie prawa zastrzeżone