Aby dieta nie była monotonna zachęcamy Państwa do urozmaicania menu nowymi przepisami. Znając podstawowe zasady komponowania posiłków mogą Państwo przygotowywać je zgodnie z własnymi smakami i preferencjami kulinarnymi. Jesli nie czujecie się jeszcze swobodni w kształtowaniu jadłopisu, możecie go urozmaicić, krok po kroku odwzorowując przepisy zamieszczone w tym dziale. Jeśli sztuka gotowania nie ma przed Państwem tajemnic, nasze receptury mogą być ciekawą inspiracją we własncych, samodzielnych podróżach kulinarnych.
Zachęcamy do kreatywności w budowaniu swojej własnej zdrowej kuchni i dzielenia się nią z rodziną i przyjaciółmi.
Życzymy smacznego!
Składniki na 1 porcję: 1 bakłażan 1/2 cebuli szalotki Garść sałaty dębowej lub rukoli 1 łyżeczka oleju lnianego Sól, pieprz Łyżka kremu balsamicznego |
Sposób przyrządzenia
Bakłażana umyć i ponakłuwać wielokrotnie szpikulcem, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Po upieczeniu ostudzić i zdjąć skórkę (bardzo łatwo odchodzi). Bakłażana pokroić w drobną kosteczkę, cebulkę również, po czym składniki razem wymieszać, doprawiając solą, pieprzem i olejem. Tatar wyłożyć na talerzyk, przybrać sałątą i polać kremem balsamicznym.
Składniki: Garść roszponki Chudu twaróg Bieluch 30-80g (ilość zgodna z dietą) 1 mała czerwona cebula 1/2 opakowania jabłkowych Cispy Natural 2 łyżeczki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki miodu Kilka gałązek świeżego tymianku Sól, pieprz |
Sposób przyrządzenia
Warzwa umyć. Cebulę przekroić w ćwiartki i pooddzielać od siebie płatki, podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy z dodatkiem soli i listków tymianku..Twaróg pokroić w kostkę. Z soku z cytryny, oliwy, soli, pieprzu miodu i octu sporządzić sos. Na talerz wyłożyć roszponkę, na wierzchu poukładać smażoną cebulę, kostki sera i jabłkowe chrupki. Całość skropić sosem i przybrać gałązkami świeżego tymianku. Podawać z pieczywem w ilości zgodnej z dietą.
Składniki na 4 porcje:
Produkt rekomendowany: Crispy Natural
|
Sposób przyrządzenia
Przygotować garnek na zupę i rozgrzać w nim olej. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć i podsmażyć razem w przygotowanym garnku, dodając estragon. Pietruszkę pokroić w plasterki, dodać do cebuli, następnie dołożyć rozmrożony groszek (50g zostawić na przybranie). Po chwili zagotować ok 1 l wody, rozpuścić bulion i zalać nim warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować ok 30 minut. Na koniec zmiksować na gładki krem. Mleko podgrzać i ubić na piankę ręcznym spieniaczem. Zupę rozlać do talerzy, posypać zierenkami groszku, na wierzchu ułożyć mleczną piankę i poukładać plasterki chrupek marchwiowych.
W zależności od kaloryczności diety zupę należy podawać z dodatkami (np. grzanki by uzupełnić węglowodany, jajko by uzupełnić białko). Jeśli nie wiesz ile dodatków dobrać, spytaj dietetyka CLO.
Z pastą z pieczonej pietruszki i jajka Składniki: 2 średnie pietruszki Jajko (ilość wg diety) Czarny pieprz, sól, szczypiorek Sposób przyrządzenia: Pietruszki wyszorować, owinąć fiolią aluminiową i piec w 200 st. C przez ok 30 minut, ostudzić i pokroić w plasterki. Jajko ugotować na twardo i pokroić. Wszystko wlożyć do miski i zmiksować blenderem z dodatkiem soli i pieprzu. Pastą posmarować chleb, posypać szczypiorkiem, można na wierzchu ułożyć kawałek upieczonej pietruszki. |
Z tuńczykiem, kaparami i smażonym fenkułem
Składniki:
Tuńczyk (ilość wg diety)
Łyżka kaparów
1 łyżeczka pesto z bazylii
Szczypiorek
Fenkuł
Czarny pieprz, tymianek
Sposób przyrządzenia
Tuńczyka wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, kaparami i pesto. Fenkuła pokroić na cienkie plastry, posolić i usmażyć na patelni grillowej z dwóch stron, posypując tymiankiem Na chleb nałożyć pastę z tuńczyka a na wierzch plastry fenkuła.
Z pieczonym burakiem i smażonym jabłkiem
Składniki:
Serek Bieluch Lekki (ilość wg diety)
Małe jabłko
Średniej wielkości burak
Majeranek
Sposób przyrządzenia:
Buraka wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec ok 1,5 godziny w 200 st. C. Ostudzić i pokroić w plasterki. Jabłko pokroić w plasterki i usmażyć na patelni grillowej z dodatkiem majeranku. Chleb posmarować serkiem, na wierzchu ułożyć plaster buraka i jabłka.
Produkt rekomendowany: Bieluch
Składniki na 2 porcję: Ryż do risotto arborio lub carnarolli: 70-200g (ilość w zalezności od diety) Bulion warzywny (może być z kostki) ilość będąca potrójną objętością ryżu (np na 70g ryżu ok 210 ml wody) 2 łyżeczki masła 2- 5 łyżeczek oliwy (w zależności od diety) Zielone szparagi (12-20 sztuk) 1 czerwona cebula Jajka (2-3 szt na każdą porcję, wg diety) Świeże oregano Świeżo mielony czarny pieprz |
Sposób przyrządzenia
Szparagi dokładnie umyć, obrać na 2/3 długości a następnie pokroić na 3 cm kawałki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. W rondlu rozgrzać masło, a następnie dodać szparagi i podsmażać je ok 5-6 minut, po czym przełożyć na talerzyk. Do tego samego rondla wlać oliwę (2- 4 łyżeczki), rozgrzać ją i następnie delikatnie podsmażyć cebulkę. Do zrumienionej cebuli dodać suchy ryż i smażyć razem ok 1,5 minuty. Przyprawić pieprzem. Następnie do rondla z ryżem wlać łyżkę wazową bulionu, poczekać aż do wchłonięcia i czynność powtarzać do zużycia całego bulionu. Gdy bulion będzie zużyty w połowie- wówczas do risotta dodać szparagi. Jajka ugotować na półtwardo. Całość risotta podzielić na dwie porcje. Do każdej porcji dodać ugotowane jajka, przybrać świeżym oregano.
Składniki na 2 porcje: 200g ziemniaków Pęczek zielonych szparagów (może też być fasolka szparagowa) ½ marchewki 2-3 jajka (ilość wg diety) 500ml bulionu warzywnego Pieprz, gałka muszkatołowa Pieczywo na grzanki (ilość wg diety, tak by z ziemniakiem stanowiły porcję obiadowa węglowodanów)* |
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki oraz marchewkę obrać, pokroić, zalać bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Po ok. 10 minutach dodać pęk pokrojonych szparagów, przyprawić świeżo zmiażdżonym pieprzem, gałką muszkatołową i gotować razem ok 20 minut. Gdy warzywa będa miękkie, zupę zmiksować aby nabrała konsystencji aksamitnego kremu.
Jajka ugotować na twardo i przekroić na połówki. Do talerzy rozlać zupę, jajka ułożyć na wierzchu, posypać koperkiem. Podawać z grzankami.
*1 porcja dostarcza 100g ziemniaków. Aby uzupełnić węglowodany, zupę należy podawać z pieczywem (25g pieczywa zastępuje 50g ziemniaków) Jeśli nie jesteś pewien ile pieczywa dodać- spytaj dietetyka CLO.
Składniki:
|
Sposób przyrządzenia
Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na sztywną pianę, żółtko zmiksować z kefirem, oliwą, mąką oraz łyżeczką słodziku a nastepnie połączyć z pianą. Do masy dodać 50g wiśni oraz garść posiekanej melisy. Patelnię teflonową rozgrzać a następnie wylać na nią masę jajeczną. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Pozostałą część wiśni zmiksować z twarogiem, dodając łyżeczkę słodziku. Usmażony omlet wyłożyć na talerz. "Lody" wyłożyć obok. Przybrać melisą. Podawać z pieczywem, aby uzupełnić porcję węglowodanów.
Składniki:
Łyżka kaparów |
Sposób przyrządzenia
Fasolkę ugotować na półtwardo na parze lub w kuchence mikrofalowej. Jajko ugotować na półtwardo. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Pieprz zmiażdżyć w moździerzu, czosnek przecisnąć. Z: oleju, soku z cytryny, czosnku, soli, pieprzu, musztardy i cukru sporządzić sos winegret i rozcieńczyć go 1 łyżką soku pomarańczowego. Na talerz wyłożyć liście sałaty. Na wierzchu ułożyć ugotowaną fasolkę, przekrojone na pół jajko, pokrojoną cebulę. Posypać kaparami i polać sosem winegret. Podawać z pieczywem w ilości zgodnej z dietą.
Składniki : 1 średnia marchew Filet z kurczka 100-180g(ilość wg diety) Ryż 35-100g (ilość wg diety) 1,5 łyżeczki oliwy 1 łyżeczka (5g) ziaren sezamu |
Sposób przyrządzenia
Grzyby opłukać i moczyć w gorącej wodzie ok 15 minut, po czym odcedzić, ponownie zalać wrzątkiem i gotować ok 10 minut. Po powtótnym odcedzeniu pokroić na nieco mniejsze kawałki. Marchew pokroić w plastry, kurczaka w drobne kawałki. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i wrzucić razem wszystkie składniki. Smażyć ok 10 minut, po czym dodać sezam, który przyklejajac się do grzybów nada całości bardzo dekoracyjny wyglad. Ryż ugotować na gęsto i wyłożyć na talerz za pomocą filiżanki. Obok ułożyć smażone grzyby z dodatkami.
Składniki:
|
Sposób przyrządzenia
Jogurt z serkiem i cukrem zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do masy serkowej, po czym zmiksować. Rozłożyć mase do foremek i do każdej wcisnąć po malinie. Odstawić do lodówki na kilka godzin, po wyłożeniu na talerz, przybrać świeżymi owocami.
Składniki: Korzeń pietruszki 150g 60g groszku zielonego Posiekany koperek 2 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki oliwy 1 łyżeczka pesto Pierś z kurczaka 140-300g (ilość wg diety po odjęciu 30g groszku na jedną porcję) Kawałek papryki Kilka liści radicchio |
Sposób przyrządzenia
Pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Czosnek przecisnąć. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej czosnek wraz z pietruszką. Po ok 4 minutach dodac groszek i koperek, podlać wodą, tak by delikatnie zakryła warzywa. Dusić pod przykryciem ok 20 min, dolewając wody by utrzymać jej poziom. Doprawić solą, pieprzem. Zmiksować i dodać łyżeczke pesto. Mus powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, jesli jest zbyt gęsty- dodać wody i ponownie zagotować mieszając.
Filety rozklepać, przyprawić solą, pieprzem, octem balsamicznym. Ułożyć na nich liść raddicchio i w poprzek - paski papryki. Zawinąć i przebić wykałaczką by się nie rozwinęły. Ułożyć na folii i piec w nagrzanym pielarniku ok 15 minut.
Składniki: 1/2 czarnej rzepy, 1 łyżka odtłuszczonego jogurtu greckiego, 1/2 średniej czerwonej cebuli, 1 łyżeczka oliwy, garść roszponki, pieprz kolorowy w ziarnach, sól |
Sposób przyrządzenia
Rzepę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jogurt i sól. Cebulę przekroić na ćwiartki, a nastepnie rozdzielić poszczególne jej wasrtwy. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć płaty cebuli ok 5 min z każdej strony dodając po szczypcie soli. W miseczce ułożyć garść roszponki, obok kupkę rzepy i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu poukładać smażone cebule.
Składniki: 2 jajka 35g mąki 2 łyżeczki oliwy 30 ml mleka Świeży tymianek Słodzik sypki do smaku Szczypta cukru waniliowego ½ pomarańczy |
Sposób przyrządzenia
Odseparować żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę rozmieszać z mlekiem, a nastepnie połączyć z żółtkami i razem dobrze zmiksować. Masę połączyć delikatnie z ubitą pianą, dodać słodzik i szczyptę cukru waniliowego. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy, wlać masę, przykryć i smażyć na małym ogniu ok 8- 10 minut, aż do scięcia się jaj. Masę można podzielić na dwie części i uformować dwa małe omlety- wtedy łatwo przewrócić je na drugą stronę. W czasie gdy omlet się smaży, obrać pomarańczę, pokroić w plastry. Na patelni grillowej rozgrzać drugą łyżeczkę oliwy i usmażyć plastry pomarańczy z dodatkiem świeżego tymianku. Na gotowym omlecie ułożyć pomarańczę. Przybrać gałązkami tymianku.
Przepis uwzględnia proporcje składników na obiad w dietach 1100-1300 kcal. W przypadku pozostałych diet (1400-2500kcal), należy uzupełnić porcję węglowodanów np. pieczywem i (2000-2500 kcal)-białka np. twarożkiem. Jesli nie wiesz, jak to zrobić, skonsultuj się z dietetykiem CLO.
Składniki: Płat chudej ryby, ilość wg diety (100-180g) Tymianek Sok z cytryny Sól, pieprz 350g marchewki Średnia czerwona cebula 2 łyżeczki oliwy 1 ząbek czosnku |
Sposób przyrządzenia
Marchew obrać i pokroić w kostkę; cebulę posiekać wraz z czosnkiem.W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać marchew, smażyć razem ok 10 minut, mieszając. Następnie warzywa zalać niewielką ilością wody (tak by nie zostały w całości zakryte) i dusić pod przykryciem ok 30 minut z dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu. Gdy marchew będzie miękka, zmiksować całość za pomocą blendera. Rybę przyprawić solą, pieprzem tymiankiem i sokiem z cytryny i smażyć na patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony, tak by powstały ładne prążki. Rybę można również przełożyć do rondla z marchwiowym pure i dusić ją ok 10 minut pod przykryciem. Pure z marchwi wyłożyć na talerz, na nim ułożyć rybę. Podawać z ziemniakami.
Składniki na 4 porcje: 400g buraków 1 duża marchewka 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 200g ziemniaków Sól, pieprz Warzywna kostka rosołowa Jajka przepiórcze 3 sztuki (30g) na każdą porcję (lub ½ zwykłego jaja na porcję) Natka pietruszki 4 łyżeczki oliwy |
Sposób przyrządzenia
Warzywa obrac i pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać oliwę i w pierwszej kolejności podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dołożyć pokrojone buraki wraz z marchewką i smażyć ok. 15 minut.Zagotować ok 1 litra wody i zalać nią warzywa, następnie dodać pokrojone ziemniaki (woda powinna sięgać nieco ponad warzywa). Całość doprawić solą, pieprzem i dodać jedną warzywną kostkę rosołową. Gotować ok 1 godziny. Gdy buraki będą miękkie, zmiksować zupę blenderem na aksamitny krem. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolać wrzącej wody. Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Zupę przelać do talerza, jaja przekroić i ułożyć na wierzchu, udekorować natką pietruszki.
Przepis jest optymalny na 4 porcje. Każda porcja dostarczy 50g ziemniaków, 30g jajek i 1 łyżeczkę oliwy, dlatego należy to uwzględnić w porcji na drugie danie, odpowiednio ja pomniejszając.
Składniki na 4 porcje: 800g dyni pokrojonej w kostkę 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka imbiru Sól, pieprz Jarzynowa kostka rosołowa 4 łyżeczki oliwy 200 ml mleka Kilka suszonych śliwek |
Sposób przyrządzenia
Na oliwie podsmażyć pokrojoną wkostkę cebulę wraz z czosnkiem, curry i imbirem. Po ok. 3 minutach dodać dynię i smażyć razem ok. 10 minut. Zagotować ok. 1,5 l wody, rozpuścić w niej kostkę jarzynową i zalać warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem gotować ok 40-50 min. Na koniec dodać 200 ml mleka i zmiksować do uzyskania konsystencjki kremu. Zupę przelać do talerzy i podawać z kawałkami suszonych śliwek (2 sztuki na osobę). Zupa prócz warzyw dostarcza tłuszczu (1 łyżeczka w porcji), mleka (50g) oraz owoców (2 suszone śliwki to 100g owoców), dlatego składniki te należy uwzględnić w dziennej racji pokarmowej.
Składniki: 350g ziemniaków, 250g cukinii, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 15g mąki pszennej, 1 jajko, 20g oliwy, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz |
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki, cukinię i cebulę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i wymieszaj. Masę odcedź na sitku. Dodaj przeciśnięty czosnek, mąkę, jajko, oliwę, curry, sól i pieprz. Na blasze do pieczenia rozłóz papier pergaminowy i uformuj na nim placuszki (10 sztuk). Piecz w piekarniku ok 15-20 minut, po czym przełóż na rozgrzaną patelnię teflonową i zrumień z góry ok 4-5 minut.
Składniki: 120 g mąki pszennej chlebowej, 220 g mąki razowej chlebowej, 30g otrąb owsianych, 1 łyżeczka drobnego cukru, 1,5 łyżeczki suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka imbiru, 220 ml ciepłej wody, Serek biały naturalny, np. Bieluch (ilość wg. diety) Owoc granatu-50g Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości |
Sposób przyrządzenia
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, razową, imbir i otręby. Dodać sól, cukier, drożdże i wymieszać. Następnie wlać wodę oraz łyżeczkę oliwy i wyrobić miękkie, gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przełożyć do naczynia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i włożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30min. Chleb piec przez 10 minut w temperaturze 230ºC, potem zmniejszyć do 190ºC i piec kolejne 15 - 20 minut. Odpowiednią porcję pieczywa posmarować twarożkiem naturalnym (ilości wg diety), a następnie posypać kuleczkami owocu granatu.
Składniki: 1 burak (ok.250g), 1 jabłko (200g- w ramach racji pokarmowej), 1 mała czerwona cebula, 2 łyżeczki oliwy, sól |
Sposób przyrządzenia
Buraki obrać i przekroić na pół, jabłko przekroić na pół, cebulę pokroić w piórka. Buraki gotować na parze ok 20 minut, jabłko ok 8 minut. Cebule podsmażyć na oliwie i posolić. Ugotowane buraki i jabłka wystudzić, a następnie łyżeczką do melona wykroić kule lub “półkule”. Gotowe kulki wyłożyć na talerz i skropić kremem balsamicznym (opcjonalnie). Na wierzchu ułożyć smażoną cebulę. Podawać jako sałatkę do obiadu.
Składniki: Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości |
Sposób przyrządzenia
Makaron ugotować na półtwardo (o ok. 2 minuty za krótko). Brokuły wraz z papryką ugotować na parze. Z papryki ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Twaróg wraz z jajkiem zmiksować blenderem, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim makaron, na wierzchu położyc różyczki brokułów, kostki papryki, przekrojone oliwki. Całość zalać masą serowo-jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut.
Składniki: Płatki owsiane błyskawiczne (w porcji obiadowej wg diety 35g 100g), 1 małe jajko (50g), Serek homogenizowany waniliowy do 8% tłuszczu (ilość wg diety, by łącznie z jajkiem stanowił odpowiednią porcję produktu białkowego (50g-130g), 1 jabłko (150-200g), 200g świeżej dyni, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka oloiwy, 3 szczypty imbiru |
Sposób przyrządzenia
Dynię pokroić w duże kostki, przyprawić imbirem i cynamonem i dusić pod przykryciem ok 15 minut (może być w mikrofalowce na największej mocy). Jabłka pokroić i dodać do gotowej dyni. Następnie wsypać płatki owsiane i wszystko razem wymieszać. Białko jaja oddzielić od żółtka. Z białka ubić sztywną pianę, a żółtko zmiksować z serkiem homogenizowanym. Pianę wymieszać delikatnie z masą serkową, a następnie z wcześniej przygotowaną dynią. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, przełożyć do niego masę i zapiekać ok 30 min. w piekarniku.
Składniki: |
Sposób przyrządzenia
Pstrąga przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i cyrtyną. Zawinąć w folię aluminiową i piec na grillu ok 30 minut. Cukinię pokroić w plasterki, posolić, oprószyć pieprzem cytrynowym i posmarować oliwą za pomocą pędzelka. Grillować ok 10 minut z każdej strony. Pomidory pokroić w kostkę, wymieszać z plastrami cukini. Rybę podawać z sałatką oraz ryżem lub pieczywem.
Składniki: Krewetki tygrysie 100-180g (ilość wg diety) Makaron spaghetti nero 35-100g (ilość wg diety) 2-4 łyżeczki masła (ilośc wg diety w zamian za oliwę) Pęczek zielonej cebulki 2 ząbki czosnku Natka pietruszki 2 łyżki soku z cytryny Sól, pieprz |
Sposób przyrządzenia
Pokrojpną cebulkę wraz z natką i zmiażdżonym czosnkiem podsmazyć na malśle (najlepiej klarowanym). Krewetki polać sokiem z cytryny, posolić i dodać na patelnię. Smażyć ok 10 minut. Makaron ugotować al dente, przełożyć na patelnię z krewetkami i razem wymieszać.
Składniki: Filet z indyka (ilość wg diety), miks sałat (strzępiasta, lodowa, rukola), 6 pomidorków koktajlowych, 200g melona, 2-4 łyżeczki oliwy (ilość wg diety), garść świeżej mięty, 3 łyżki soku pomarańczowego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, kolendra, suchy czosnek, pieczywo (ilość wg diety) |
Sposób przyrządzenia
Sporządzić marynatę z octu balsamicznego, 1 łyżeczki oliwy, soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Plastry indyka macerować ok 2 godziny. Mięso położyć na folii aluminiowej, polać resztą zalewy. Przyprawić tymiankiem i kuleczkami suszonej kolendry po czym piec na grillu ok. 20 minut. Na talerz wyłożyć miks sałat z rukolą. pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i melona pokrojonego w kostki. Sporządzić sos: zmieszać 3 łyżki soku pomarańczowego, resztę oliwy, sól, pieprz, czosnek, oraz posiekaną miętę. Sosem polać warzywa a na wierzchu ułożyć mięso. Podawać z pieczywem.
Składniki: Bakłażan, papryka żółta, papryka czerwona, natka pietruszki, pieprz, sól, Łyżeczka oliwy |
Sposób przyrządzenia
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i skropić cytryną, odstawić na 15 min. po czym opłukać i posypać natką. Paprykę pokroić w grubsze paski. Warzywa delikatnie skropić oliwą po czym nadziać na wykałaczki i ułożyć na grillu na 20 minut.
Składniki: Garść rukoli, Kilka ugotowanych szparagów Serek ziarnisty (ilość wg diety) Łyżeczka oleju z pestek dyni Łyżeczka soku z cytryny Sól, pieprz Pieczywo w ilości zgodnej z dietą |
Sposób przyrządzenia
Z soku z cytryny, oleju, soli i pieprzu sporządzić sos, polać nim rukolę i wymieszać. Wyłożyć na talerz, na wierzchu poukładać szparagi wraz z serkiem. Z pieczywa upiec grzanki i podawać z nimi sałatkę.
Składniki na 5 porcji: Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości |
Sposób przyrządzenia
Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć. W garnku rozgrzać 2 łyżeczki oliwy i podsmażyć cebulę z czosnkiem. 2 kostki rosołowe zalać wrzątkiem i rozpuścić. Bulionem zalać podsmażone warzywa. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz i kurkumę. Do gotującego się bulionu dodać kalafior podzielony na różyczki oraz pokrojone ziemniaki. Zupę gotować pod przykryciem ok 30 min. Gdy warzywa będą miękkie, całość zmiksować, dodając jednoczesnie 150g serka. Pieczywo i kurczaka pokroić w kostkę, posolić, przyprawić curry i podsmażyć na 1 łyżecze oleju. Zupę podawać z grzankami i mięsem.
Składniki na 1 porcję: Papryka 1 mała cebula ¼ cukini Marchewka Filet z kurczaka 100-150g (wg diety) Ryż 25-75g (wg diety) 2 łyżeczki oliwy ½ łyżeczki curry, ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, pieprz, sól, natka pietruszki. |
Sposób przyrządzenia
Ryż ugotować na sypko. Marchew zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i kurczaka i cukinię pokroić w kostkę i podsmażyć razem z marchewką na oliwie, dodając sól i pieprz. Na patelnię z kurczakiem i cebulą przełożyć ugotowany ryż, wymieszać dodając przyprawy. Paprykę przekroić na pół i gotować na parze ok. 10 minut, po czym wypełnić farszem. Całość przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku ok. 7 minut.
Składniki na 1 porcję: Filet z kurczaka (100-150g wg diety)Szpinak Czosnek Gałka muszkatołowa Vegeta Pieprz, sól Tymianek 2 łyżeczki oliwy Papryka słodka |
Sposób przyrządzenia
Filet rozklepać, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Szpinak dusić ok. 30 min z dodatkiem wody dodając czosnek (1 ząbek na 100g szpinaku) pieprz, vegetę i dwie szczypty gałki muszkatołowej. Na filet wyłożyć łyżeczkę szpinaku, zawinąć i spiąć wykałaczkami w formę rolady. Rolady podsmażyć na 2 łyżeczkach oliwy, a gdy się zrumienią podlać wodą i dusić ok. 7 minut. Podawać z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ryżem oraz z dowolnymi warzywami.
Składniki: Makaron (ilość wg diety) Indyk (ilosć wg diety) 1/3 pęczka natki 1 kiwi Łyżeczka octu balsamicznego Pieprz świeżo mielony Tymianek 2-3 łyżeczki oliwy do podsmażenia |
Sposób przyrządzenia:
Indyka pokroić w drobną kosteczkę przyprawić octem balsamicznym, tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawić na ok 1 godzinę a następnie podsmażyć na oliwie, odstawić aż ostygnie. Kiwi pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego indyka i odstawić na ok 2 godziny, aby składniki się „przegryzły” (jest to istotne, ponieważ kiwi w ciekawy sposób zmieni konsystencję mięsa). Makaron ugotować aldente. Pietruszke posiekać. Wszystko razem wymieszać. Podawać na zimno.
Składniki: 2 jajka 50g mąki 10 truskawek 150ml mleka 2 łyżeczki oliwy Garść świeżej mięty ½ łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki słodziku |
Sposób przyrządzenia
Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka roztrzepać z dodatkiem mleka i cukru waniliowego, a następnie dodać do nich przesianą mąkę, słodzik oraz oliwę. Truskawki pokroić w kawałki, miętę posiekać i dodać do masy jajecznej. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Smażyć na teflonie bez dodatkowego tłuszczu z dwóch stron. Z podanych proporcji wyjdą dwa omlety.