Aby dieta nie była monotonna zachęcamy Państwa do urozmaicania menu nowymi przepisami. Znając podstawowe zasady komponowania posiłków mogą Państwo przygotowywać je zgodnie z własnymi smakami i preferencjami kulinarnymi. Jesli nie czujecie się jeszcze swobodni w kształtowaniu jadłopisu, możecie go urozmaicić, krok po kroku odwzorowując przepisy zamieszczone w tym dziale. Jeśli sztuka gotowania nie ma przed Państwem tajemnic, nasze receptury mogą być ciekawą inspiracją we własncych, samodzielnych podróżach kulinarnych.
Zachęcamy do kreatywności w budowaniu swojej własnej zdrowej kuchni i dzielenia się nią z rodziną i przyjaciółmi.
Życzymy smacznego!
Składniki na 1 porcję: 1 mała cebula Kawałek pora (ok.5 cm) 250g fasolki szparagowej 1 marchewka ½ małej puszki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki oliwy Tuńczyk z puszki 100-150g (wg diety) Spaghetti (najlepiej razowego) 25-75g (wg diety) ½ łyżeczki curry, Vegeta, pieprz, oregano, bazylia. |
Sposób przyrządzenia
Spaghetti ugotować aldente. Marchew zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i por pokroić w kosteczkę. Na 2 łyżeczkach oliwy podsmażyć cebulę, por, marchew i fasolkę szparagową. Warzywa przyprawić curry, vegetą i pieprzem. Przecier pomidorowy rozmieszać z 2/3 szklanki wody, dodać oregano i bazylię, a następnie wlać do warzyw. Całość wymieszać, przykryć i dusić ok. 10-15min, tak by fasolka była miękka. Wyłożyć sos jarzynowy na talerz, następnie ułożyć makaron, a na górze poukładać kawałki tuńczyka.
Składniki: Pieczywo razowe (ilość wg diety) ½ puszki czerwonej fasoli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 jajko na twardo 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Sól, pieprz, curry 1 łyżeczka oliwy |
Sposób przyrządzenia:
Fasolę wraz z jajkiem, czosnkiem, musztardą, przecierem pomidorowym i przyprawami zmiksować blenderem na gładką pastę. Na 1 łyżeczce oliwy podsmażyć ½ małej, czerwonej cebuli pokrojonej w piórka i ¼ papryki pokrojonej w paski. Na kanapkach rozsmarować ilość pasty odpowiadającą gramaturze produktu białkowego do danego posiłku, a na wierzchu ułożyć podsmażone warzywa.
Składniki: Młoda cukinia Papryka Cebula Filet z indyka (ilość wg diety) Oliwa (2-3 łyżeczki) Sól, pieprz, curry, tymianek Sok z cytryny |
Sposób przyrządzenia:
Cukinię pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm, cebulę w pierścienie, paprykę w paski. Warzywa po kolei podsmażać na oliwie z dodatkiem pieprzu, soli i curry. Indyka pokroić w grubsze paski, skropić cytryną, przyprawić solą i tymiankiem, po czym ugrillować (można użyć patelni po warzywach). Na talerz wyłożyć warzywa. Na górze położyć indyka. Można podawać na ciepło i na zimno. Do dania najlepiej pasują grzanki z razowego pieczywa.
Składniki: Ziemniaki Marchew Kawałek pietruszki (ok 3 cm) Bulion z kostki i vegeta 80ml mleka Pieprz świeżo mielony Łyżeczka imbiru Łodyga selera naciowego Pierś z kurczaka Tymianek Papryka słodka 2-3 łyżeczki oliwy |
Ilości zostały dobrane w taki sposób, aby ułatwić techniczne przygotowanie potrawy.
Jeśli masz problem z odczytaniem właściwych proporcji, zapytaj dietetyka CLO.
Ilości poszczególnych składników na 2 porcje dla diet o różnych kalorycznościach | ||||||
Dieta | Ziemniaki | Marchew | Kurczak | Oliwa | Wywar | Pieczywo |
1100 | 200g | 300g | 200g | 4 łyżeczki | 800 ml-1l | - |
1300 | 300g | 350g | 200g | 4 łyżeczki | 1,2l-1,5l | - |
1500 | 300g | 350g | 240g | 5 łyżeczek | 1,2l-1,5l | Po 25g na porcję |
1700 | 300g | 350g | 260g | 5 łyżeczek | 1,2l-1,5l | Po 25g na porcję |
2000 | 300g | 350g | 300g | 5 łyżeczek | 1,2l-1,5l | Po 75g na porcję |
2500 | 300g | 350g | 300g | 5 łyżeczek | 1,2l-1,5l | Po 125g na porcję |
Sposób przyrządzenia:
Marchew, ziemniaki oraz pietruszkę obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Zagotować wodę z kostką rosołową i dodać warzywa. Przyprawić pieprzem, imbirem i vegetą jeśli trzeba. Gotować do miękkości (ok 30 minut), po czym zmiksować i dolać mleko. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, papryką i tymiankiem i podsmażyć na oliwie. Łodygę selera naciowego pokroić w kawałki. Zupę nalać do talerza, dodać kawałki kurczaka i posypać kawałkami selera. Przy jadłospisach 1500 kcal- 2500 kcal należy ją podawać z pieczywem, gdyż ilość ziemniaków jest niewystarczająca do porcji obiadowej.
Proporcje należy dostosować do swojej diety Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości |
Sposób przyrządzenia
Mąkę i otręby wymieszać w naczyniu, po czym dolać mleko oraz wodę by nadać ciastu konsystencję gęstej śmietany. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko dodać do ciasta, białko ubić na sztywną pianę. Do ciasta dodać 4 łyżeczki oliwy i cynamon, a na końcu pianę z białka. Delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnię teflonową i smażyć placuszki średnicy ok. 7 cm, nie dodając więcej tłuszczu. Twaróg wymieszać z odrobiną mleka i doprawić słodzikiem. Na usmażonych plackach ułożyć twaróg oraz owoce.
Składniki: Produkt rekoemendowany przez Centrum Leczenia Otyłości |
Sposób przyrządzenia
Ciasto: Mąkę dokładnie wymieszać z mlekiem i otrębami, by powstała gęsta zawiesina. Następnie wbić żółtko, a białko ubić na sztywną pianę. Do ciasta dodać 4 łyżeczki oleju, przyprawy: sól, pieprz, natkę, curry a następnie uzupełnić wodą gazowaną do nadania ciastu odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać pianę z białka i delikatnie wymieszać. Na patelni teflonowej smażyć placki, nie dodając więcej tłuszczu.
Farsz: Brokuł ugotować na parze, a następnie rozdrobnić. Na 2 łyżeczkach oliwy usmażyć jajecznicę z 4 jajek, po czym dodać do niej brokuły i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Placki posmarować serkiem „Bieluch”, a następnie nałożyć na nie farsz i zawinąć w „rożek”. Serek i jajka powinny być w takiej ilości, aby porcja produktu białkowego do obiadu była zgodna z dietą.
* Ze 100g mąki wychodzą 4 porcje w diecie 1100 kcal (po 25g mąki na porcję), 3 porcje w diecie 1300 kcal (po ok.35g mąki na porcję) oraz 2 porcje w diecie 1500 kcal i 1700kcal (po 50g mąki na porcję)
Składniki: Woda mineralna gazowana Listki mięty, melisy i szałwii Plastry limonki Plastry cytryny Plastry kiwi Kostki lodu Opcjonalnie słodzik do smaku |
Sposób przyrządzenia:
Owoce pokrojone w plastry i listki ziół zalać wodą mineralną uprzednio dobrze schłodzoną. Dodać kostki lodu. W razie potrzeby dosłodzić słodzikiem. Napój efektownie wygląda, jest orzeźwiający i niskokaloryczny (jedyne kalorie dostarczają owoce, których jest niewiele). Idealny na upały w zamian za tradycyjne napoje chłodzące.
Składniki na 1 porcję: Składniki na 1 porcję: 25-75g ryżu (ilość wg diety) Kurczak 100-150g (ilość wg diety) 200-300g mrożonki warzyw chińskich 2 łyżeczki oliwy 30g gruszki 30g ananasa 3 szczypty imbiru, Vegeta, 4 szczypty curry, chilli, pieprz |
Sposób przyrządzenia
Ryż ugotować na gęsto. Na oliwie podsmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka przyprawionego sola i pieprzem. Kurczaka zdjąć z patelni, po czym wrzucić na nią warzywa, a po 10 minutach dodać ananasa i gruszkę pokrojone w kosteczkę i dusić razem ok. 20 minut z dodatkiem przypraw (imbiru, curry, pieprzu, chili, Vegeta). Warzywa należy podlać wodą, aby nie przywarły. Na talerz wyłożyć warzywa, ryż ubić w filiżance i położyć na wierzchu, obok położyć kawałki kurczaka.
Składniki: 600g pieczarek 200g ziemniaków 2 małe marchewki Młody por (ok 15 cm) 4 łyżeczki oliwy ½ pęczka natki pietruszki Pieprz, sól 200 ml mleka |
Sposób przyrządzenia:
Pora pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w plasterki. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć na niej pora. Po chwili dodać pieczarki i smażyć, aż się zrumienią. Zalać wszystko 1,5 l bulionu grzybowego z kostki, dodać ziemniaki i marchew. Przykryć i gotować razem ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Pietruszkę posiekać i dodać na końcu. Zupę zmiksować blenderem, dolać mleko. Podawać posypaną świeżą natką.
Uwaga! Gdy jemy zupę z dodatkiem ziemniaków oraz tłuszczu, należy to uwzględnić w drugim daniu (przyrządzić je z mniejsza ilością tłuszczu oraz odjąć część ziemniaków. Np. jeśli zjemy ¼ zupy sporządzonej z podanych proporcji, należy do drugiego dania zjeść 50g ziemniaków mniej oraz dodać 1 łyżeczkę oliwy mniej.)
Składniki: Makaron penne (rurki)- ilość wg diety Filet z kurczaka- ilość wg diety 2-3 łyżeczki oliwy- ilość wg diety 200g brokułów Ok 10cm kawałek pora 120ml mleka ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej Vegeta, mielony pieprz |
Sposób przyrządzenia
Brokuły ugotować na półtwardo. Por i kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć por. Po ok.3 minutach dodać kurczaka i wszystko przyprawić pieprzem i vegetą. Podsmażać razem ok. 3 minut po czym zalać mlekiem i dusić następne 5 minut. Mąkę rozmieszać w 1/3 filiżanki wody i zawiesiną zalać potrawkę by delikatnie zgęstniała. Do potrawki dodać ugotowane i rozdrobnione brokuły i razem wymieszać. Makaron ugotować aldente i wszystko razem wymieszać. Przybrać.
Składniki: 2-3 szparagi zielone 2-3 szparagi białe Młoda cukinia Młoda marchewka Curry, sól, papryka Wędzony na zimno filet z indyka 30-80g (ilość wg diety) 1 łyżeczka oliwy |
Sposób przyrządzenia
Z marchewki i cukini wyciąć długie paski. Cukinię podsmażyć na oliwie z dodatkiem curry, soli i papryki. Paski marchewki wraz ze szparagami gotować na parze ok. 15-20 min. Następnie warzywa poukładać w „bukiet” i owinąć wspólnie plastrami surowej szynki. Całość można również podgrzać w kuchence mikrofalowej na małej mocy, tak by szynka się ścięła. Podawać z pieczywem w porcji zgodnej z dietą.
Składniki: Filet z tilapii (100-180g ilość wg diety) Gruby plaster bakłażana ukrojony wzdłuż Natka pietruszki Sok z cytryny Pieprz świeżo mielony Ząbek czosnku Tymianek 2-3 łyżeczki oliwy do podsmażenia. |
Sposób przyrządzenia
Rybę posmarować oliwą; przyprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i tymiankiem oraz skropić cytryną. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Plastry bakłażana posolić a po ok ½ godziny opłukać. Następnie posmarować oliwą i podsmażyć na patelni teflonowej. Bakłażana ułożyć na rybie, posypać natką i piec w naczyniu żaroodpornym lub w folii w temperaturze 180-200 stopni C przez ok 20 minut.
Składniki: Wątróbka drobiowa (ilość wg.diety) ½ białej cebuli ½ jabłka 2-3 łyżeczki oliwy 200 ml mleka Pieprz, sól |
Sposób przyrządzenia
Wątróbkę umyć i pokroić. Zalać mlekiem i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Cebulę i jabłko pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i podsmażyć cebulę z jabłkiem z dodatkiem soli i pieprzu.
Wątróbkę odcedzić od mleka, po czym podsmażyć na pozostałej oliwie z dodatkiem pieprzu. Po ok 8 minutach mięso posolić i dodać do niego jabłko z cebulą. Wszystko razem dusić pod przykryciem ok 5 minut. Najlepiej podawać z kaszą i ogórkiem kiszonym.
Składniki: 150g słodkich śliwek Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości |
Sposób przyrządzenia
Jajko zmiksować z twarogiem, słodzikiem i cynamonem. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim śliwki i zalać masą twarogową. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Z pieczywa upiec grzanki, a na nich wyłożyć zapiekane śliwki.
Składniki: 35-100g makaronu (ilość wg diety) 4-5 suszonych pomidorów marynowanych w oleju 2 małe, młode cukinie 1 cebula 1-2 jajka 20-50g fasoli czerwonej z puszki Curry, Vegeta, pieprz |
Sposób przyrządzenia
Makaron ugotować. Cebulę, cukinię i suszone pomidory pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię teflonową i podsmażyć na niej pomidorki. Następnie dodać cebulę i cukinię, przyprawić Vegetą, curry i pieprzem. Makaron wymieszać z warzywami i wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć fasolę. Jajka roztrzepać, przyprawić i polać potrawę , tak by wszystko razem zespoliło się podczas zapiekania. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na 20 min.
Uwaga! Produkty białkowe: jajka i fasola muszą być dodane w ilościach zgodnych z dietą, np: 1 jajko i 50 g fasoli w dietach 1100kcal - 1300 kcal; 2 jajka i 20-50g fasoli w dietach 1500, 1700 i 2000 kcal.
Składniki: Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości |
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry grubości 0,5 cm i blanszować w osolonym wrzątku 20 min. Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki i cukinię w plastry, cebulę w piórka i razem podsmażyć na oliwie z dodatkiem Vegety, pieprzu i ziół. Podsmażone warzywa ułożyć na dnie formy do zapiekania. Następnie polać je jajkiem roztrzepanym z dodatkiem soli i pieprzu. Na wierzch ściśle poukładać blanszowane plastry ziemniaków. Szpinak poddusić z dodatkiem Vegety, pieprzu, gałki muszkatołowej i czosnku, a gdy będzie gotowy, dodać 100g serka „Bieluch”. Szpinak wyłożyć na sam wierzch zapiekanki. Zapiekać w temp 180-200 stopni 15 minut.
Składniki: Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości |
Ilości zostały dobrane w taki sposób, aby ułatwić techniczne przygotowanie potrawy (np. w dietach 1100 i 1300 na 4 porcje- zwróć na to uwagę!)
Jeśli masz problem z odczytaniem właściwych proporcji, zapytaj dietetyka CLO.
ILOŚCI POSZCZEGÓLNYCH SKŁADNIKÓW
Dieta Ilość porcji Ryż Jaja Serek Jabłka
1100-1300 4 140g 1 szt.(ok.60g) 340g 1 szt.
1400-1500 2 100g 1 szt.(ok.60g) 180g 2 szt.
1600-1700 2 100g 1 szt.(ok.60g) 200g 2 szt.
2000-2200 2 150g 1 szt.(ok.60g) 240g 2 szt.
2500 2 200g 1 szt.(ok.60g) 240g 2 szt.
Sposób przyrządzenia
Ryż ugotować na sypko. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach ,przyprawić cynamonem i szczyptą cukru waniliowego, po czym wymieszać z ugotowanym ryżem. Serek zmiksować z jajkiem i słodzikiem na gładką masę. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżeczką oliwy. Do naczynia przełożyć ryż z jabłkami, polać masą serową i przybrać goździkami. Zapiekać w temp. 180-200ºC przez ok.20 minut. Można podawać z tartą marchwią.
Składniki: Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości |
Sposób przyrządzenia
Marchew zetrzeć na drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni teflonowej rozgrzać 1 łyżkę oliwy a następnie wrzucić marchew wraz z czosnkiem i rozsmażyć ją bez dodatku wody. Gdy marchew osiągnie konsystencję miękkiej masy, doprawić ją solą i pieprzem. Następnie do miseczki nałożyć 2 łyżki marchwiowej pasty i dodać do niej odpowiednią ilość białego twarożku. Wymieszać składniki dobrze, po czym położyć na grzankach.