logo
Wybierz Placówkę    
Rejestracja ogólnopolska
Tel.: 500 205 943
html slider
18 lat doświadczenia w leczeniu otyłości i nadwagi!
Przepisy cd.

Aby dieta nie była monotonna zachęcamy Państwa do urozmaicania menu nowymi przepisami. Znając podstawowe zasady komponowania posiłków mogą Państwo przygotowywać je zgodnie z własnymi smakami i preferencjami kulinarnymi. Jesli nie czujecie się jeszcze swobodni w kształtowaniu jadłopisu, możecie go urozmaicić, krok po kroku odwzorowując przepisy zamieszczone w tym dziale. Jeśli sztuka gotowania nie ma przed Państwem tajemnic, nasze receptury mogą być ciekawą inspiracją we własncych, samodzielnych podróżach kulinarnych.
Zachęcamy do kreatywności w budowaniu swojej własnej zdrowej kuchni i dzielenia się nią z rodziną i przyjaciółmi.


Życzymy smacznego!


 
Spaghetti z tuńczykiem
Składniki na 1 porcję:

1 mała cebula
Kawałek pora (ok.5 cm)
250g fasolki szparagowej
1 marchewka
½ małej puszki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki oliwy
Tuńczyk z  puszki 100-150g (wg diety)
Spaghetti (najlepiej razowego) 25-75g (wg diety)
½ łyżeczki curry, Vegeta, pieprz, oregano, bazylia.

Sposób przyrządzenia   

Spaghetti ugotować aldente. Marchew zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i por pokroić w kosteczkę. Na 2 łyżeczkach oliwy podsmażyć cebulę, por, marchew i fasolkę szparagową. Warzywa przyprawić curry, vegetą i pieprzem. Przecier pomidorowy rozmieszać z 2/3 szklanki wody, dodać oregano i bazylię, a następnie wlać do warzyw. Całość wymieszać, przykryć i dusić ok. 10-15min, tak by fasolka była miękka. Wyłożyć sos jarzynowy na talerz, następnie ułożyć makaron, a na górze poukładać kawałki tuńczyka.


 
Kanapki z pastą fasolową, grillowaną papryką i cebulą
Składniki:

Pieczywo razowe (ilość wg diety)
½ puszki czerwonej fasoli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 jajko na twardo
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Sól, pieprz, curry
1 łyżeczka oliwy


Sposób przyrządzenia:

Fasolę wraz z jajkiem, czosnkiem, musztardą, przecierem pomidorowym i przyprawami zmiksować blenderem na gładką pastę. Na 1 łyżeczce oliwy podsmażyć ½ małej, czerwonej cebuli pokrojonej w piórka i ¼ papryki pokrojonej w paski. Na kanapkach rozsmarować ilość pasty odpowiadającą gramaturze produktu białkowego do danego posiłku, a na wierzchu ułożyć podsmażone warzywa.


Indyk na grillowanych warzywach curry
Składniki:

Młoda cukinia
Papryka
Cebula
Filet z indyka (ilość wg diety)
Oliwa (2-3 łyżeczki)
Sól, pieprz, curry, tymianek
Sok z cytryny


Sposób przyrządzenia:

Cukinię pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm, cebulę w pierścienie, paprykę w paski. Warzywa po kolei podsmażać na oliwie z dodatkiem pieprzu, soli i curry. Indyka pokroić w grubsze paski, skropić cytryną, przyprawić solą i tymiankiem, po czym ugrillować (można użyć patelni po warzywach). Na talerz wyłożyć warzywa. Na górze położyć indyka. Można podawać na ciepło i na zimno. Do dania najlepiej pasują grzanki z razowego pieczywa.


 
Zupa krem z marchwi z imbirem

Składniki:

Ziemniaki
Marchew
Kawałek pietruszki (ok 3 cm)
Bulion z kostki  i vegeta
80ml mleka
Pieprz świeżo mielony
Łyżeczka imbiru
Łodyga selera naciowego
Pierś z kurczaka
Tymianek
Papryka słodka
2-3 łyżeczki oliwy

Ilości zostały dobrane w taki sposób, aby ułatwić techniczne przygotowanie potrawy.
Jeśli masz problem z odczytaniem właściwych proporcji, zapytaj dietetyka CLO.

Ilości poszczególnych składników na 2 porcje dla diet o różnych kalorycznościach
Dieta Ziemniaki Marchew Kurczak Oliwa Wywar Pieczywo
1100 200g 300g 200g 4 łyżeczki 800 ml-1l -
1300 300g 350g 200g 4 łyżeczki 1,2l-1,5l -
1500 300g 350g 240g 5 łyżeczek 1,2l-1,5l Po 25g na porcję
1700 300g 350g 260g 5 łyżeczek 1,2l-1,5l Po 25g na porcję
2000 300g 350g 300g 5 łyżeczek 1,2l-1,5l Po 75g na porcję
2500 300g 350g 300g 5 łyżeczek 1,2l-1,5l Po 125g na porcję

Sposób przyrządzenia:

Marchew, ziemniaki oraz pietruszkę obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Zagotować wodę z kostką rosołową i dodać warzywa. Przyprawić pieprzem, imbirem i vegetą jeśli trzeba. Gotować do miękkości (ok 30 minut), po czym zmiksować i dolać mleko. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, papryką i tymiankiem i podsmażyć na oliwie. Łodygę selera naciowego pokroić w kawałki. Zupę nalać do talerza, dodać kawałki kurczaka i posypać kawałkami selera. Przy jadłospisach 1500 kcal- 2500 kcal należy ją podawać z pieczywem, gdyż ilość ziemniaków jest niewystarczająca do porcji obiadowej.


 
Racuszki z malinami

Proporcje należy dostosować do swojej diety

100g mąki
20g otrąb pszennych
1 jajko
150 ml mleka
4 łyżeczki oliwy/oleju
Woda mineralna gazowana- do nadania ciasta odpowiedniej konsystencji Chudy twaróg (np. Bieluch Lekki) w proporcji obiadowej - ilość zgodna z dietą
200g owoców sezonowych
½ łyżeczki cynamonu
Słodzik sypki do smaku

Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości

Sposób przyrządzenia

Mąkę i otręby wymieszać w naczyniu, po czym dolać mleko oraz wodę by nadać ciastu konsystencję gęstej śmietany. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko dodać do ciasta, białko ubić na sztywną pianę. Do ciasta dodać 4 łyżeczki oliwy i cynamon, a na końcu pianę z białka. Delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnię teflonową i smażyć placuszki średnicy ok. 7 cm, nie dodając więcej tłuszczu. Twaróg wymieszać z odrobiną mleka i doprawić słodzikiem.  Na usmażonych plackach ułożyć twaróg oraz owoce.


 
Naleśniki z farszem jajeczno-brokułowym

Składniki:

Ciasto na placki
Proporcje na 100g mąki
1 jajko
200ml mleka
5g otrąb pszennych
4 łyżeczki oleju lub oliwy
Natka pietruszki, sól, pieprz, ½ łyżeczki curry.

Farsz
Proporcje na wszystkie placki
Brokuł
2 łyżeczki oliwy
4 jajka
Serek „Bieluch”

Produkt rekoemendowany przez Centrum Leczenia Otyłości

 

Sposób przyrządzenia

Ciasto: Mąkę dokładnie wymieszać z mlekiem i otrębami, by powstała gęsta zawiesina. Następnie wbić żółtko, a białko ubić na sztywną pianę. Do ciasta dodać 4 łyżeczki oleju, przyprawy: sól, pieprz, natkę, curry a następnie uzupełnić wodą gazowaną do nadania ciastu odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać pianę z białka i delikatnie wymieszać. Na patelni teflonowej smażyć placki, nie dodając więcej tłuszczu.

Farsz: Brokuł ugotować na parze, a następnie rozdrobnić. Na 2 łyżeczkach oliwy usmażyć jajecznicę z 4 jajek, po czym dodać do niej brokuły i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Placki posmarować serkiem „Bieluch”, a następnie nałożyć na nie farsz i zawinąć w „rożek”. Serek i jajka powinny być w takiej ilości, aby porcja produktu białkowego do obiadu była zgodna z dietą.

* Ze 100g mąki wychodzą 4 porcje w diecie 1100 kcal (po 25g mąki na porcję), 3 porcje w diecie 1300 kcal (po ok.35g mąki na porcję) oraz 2 porcje w diecie 1500 kcal i 1700kcal (po 50g mąki na porcję)


 
Ziołowa lemoniada
Składniki:

Woda mineralna gazowana
Listki mięty, melisy i szałwii
Plastry limonki
Plastry cytryny
Plastry kiwi
Kostki lodu
Opcjonalnie słodzik do smaku

Sposób przyrządzenia:

Owoce pokrojone w plastry i listki ziół zalać wodą mineralną uprzednio dobrze schłodzoną. Dodać kostki lodu. W razie potrzeby dosłodzić słodzikiem. Napój efektownie wygląda, jest orzeźwiający i niskokaloryczny (jedyne kalorie dostarczają owoce, których jest niewiele). Idealny na upały w zamian za tradycyjne napoje chłodzące.


 
Kurczak z ryżem na sposób chiński

Składniki na 1 porcję:

Składniki na 1 porcję:
25-75g ryżu (ilość wg diety)
Kurczak 100-150g (ilość wg diety)
200-300g mrożonki warzyw chińskich
2 łyżeczki oliwy
30g gruszki
30g ananasa
3 szczypty imbiru, Vegeta, 4 szczypty curry, chilli, pieprz

Sposób przyrządzenia

Ryż ugotować na gęsto. Na oliwie podsmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka przyprawionego sola i pieprzem. Kurczaka zdjąć z patelni, po czym wrzucić na nią warzywa, a po 10 minutach dodać ananasa i gruszkę pokrojone w kosteczkę i dusić razem ok. 20 minut z dodatkiem przypraw (imbiru, curry, pieprzu, chili, Vegeta). Warzywa należy podlać wodą, aby nie przywarły. Na talerz wyłożyć warzywa, ryż ubić w filiżance i położyć na wierzchu, obok położyć kawałki kurczaka.


 
Zupa krem z pieczarek
Składniki:

600g pieczarek
200g ziemniaków
2 małe marchewki
Młody por (ok 15 cm)
4 łyżeczki oliwy
½ pęczka natki pietruszki
Pieprz, sól
200 ml mleka

Sposób przyrządzenia:

Pora pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w plasterki. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć na niej pora. Po chwili dodać pieczarki i smażyć, aż się zrumienią. Zalać wszystko 1,5 l bulionu grzybowego z kostki, dodać ziemniaki i marchew. Przykryć i gotować razem ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Pietruszkę posiekać i dodać na końcu. Zupę zmiksować blenderem, dolać mleko.  Podawać posypaną świeżą natką.

Uwaga! Gdy jemy zupę z dodatkiem ziemniaków oraz tłuszczu, należy to uwzględnić w drugim daniu (przyrządzić je  z mniejsza ilością tłuszczu oraz odjąć część ziemniaków. Np. jeśli zjemy ¼ zupy sporządzonej z podanych proporcji, należy do drugiego dania zjeść 50g ziemniaków mniej oraz dodać 1 łyżeczkę oliwy mniej.)


Penne z brokułami

Składniki:

Makaron penne (rurki)- ilość wg diety
Filet z kurczaka- ilość wg diety
2-3 łyżeczki oliwy- ilość wg diety
200g brokułów
Ok 10cm kawałek pora
120ml mleka
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Vegeta, mielony pieprz

Sposób przyrządzenia

Brokuły ugotować na półtwardo. Por i kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć por. Po ok.3 minutach dodać kurczaka i wszystko przyprawić pieprzem i vegetą. Podsmażać razem ok. 3 minut po czym zalać mlekiem i dusić następne 5 minut. Mąkę rozmieszać w 1/3 filiżanki wody i zawiesiną zalać potrawkę by delikatnie zgęstniała. Do potrawki dodać ugotowane i rozdrobnione brokuły i razem wymieszać. Makaron ugotować aldente i wszystko razem wymieszać. Przybrać.


 
Przystawka ze szparagów

Składniki:

2-3 szparagi zielone
2-3 szparagi białe
Młoda cukinia
Młoda marchewka
Curry, sól, papryka
Wędzony na zimno filet z indyka 30-80g (ilość wg diety)
1 łyżeczka  oliwy

Sposób przyrządzenia

Z marchewki i cukini wyciąć długie paski. Cukinię podsmażyć na oliwie z dodatkiem curry, soli i papryki. Paski marchewki wraz ze szparagami gotować na parze ok. 15-20 min. Następnie warzywa poukładać w „bukiet” i owinąć wspólnie plastrami surowej szynki. Całość można również podgrzać w kuchence mikrofalowej na małej mocy, tak by szynka się ścięła. Podawać z pieczywem w porcji zgodnej z dietą.


Tilapia zapiekana z bakłażanem

Składniki:

Filet z tilapii (100-180g ilość wg diety)
Gruby plaster bakłażana ukrojony wzdłuż
Natka pietruszki
Sok z cytryny
Pieprz świeżo mielony
Ząbek czosnku
Tymianek
2-3 łyżeczki oliwy do podsmażenia.

Sposób przyrządzenia

Rybę posmarować oliwą; przyprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i tymiankiem oraz skropić cytryną. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Plastry bakłażana posolić a po ok ½ godziny opłukać. Następnie posmarować oliwą i podsmażyć na patelni teflonowej. Bakłażana ułożyć na rybie, posypać natką i piec w naczyniu żaroodpornym lub w folii w temperaturze 180-200 stopni C przez ok 20 minut.


 
Wątróbka drobiowa z cebulą

Składniki:

Wątróbka drobiowa (ilość wg.diety)
½ białej cebuli
½ jabłka
2-3 łyżeczki oliwy
200 ml mleka
Pieprz, sól

Sposób przyrządzenia

Wątróbkę umyć i pokroić. Zalać mlekiem i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Cebulę i jabłko pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i podsmażyć cebulę z jabłkiem z dodatkiem soli i pieprzu.
Wątróbkę odcedzić od mleka, po czym podsmażyć na pozostałej oliwie z dodatkiem pieprzu. Po ok 8 minutach mięso posolić  i dodać do niego jabłko z cebulą. Wszystko razem dusić pod przykryciem ok 5 minut. Najlepiej podawać z kaszą i ogórkiem kiszonym.


 
Kanapki ze śliwką zapiekaną

Składniki:

150g słodkich śliwek
1 jajko
Ser biały twarogowy, np.Bieluch Lekki (w ilości by razem z jajkiej była równa porcji prod.białkowego do obiadu)
Pieczywo 60-200g (tak by odpowiadało porcji węglowodanów do obiadu)
2 łyzeczki oliwy
Słodzik
Cynamon

Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości

Sposób przyrządzenia

Jajko zmiksować z twarogiem, słodzikiem i cynamonem. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim śliwki i zalać masą twarogową. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Z pieczywa upiec grzanki, a na nich wyłożyć zapiekane śliwki.


 

 
Zapiekanka makaronowa z młodą cukinią

Składniki:

35-100g makaronu (ilość wg diety)
4-5 suszonych pomidorów marynowanych w oleju
2 małe, młode cukinie
1 cebula
1-2 jajka
20-50g fasoli czerwonej z puszki
Curry, Vegeta, pieprz

Sposób przyrządzenia

Makaron ugotować. Cebulę, cukinię i suszone pomidory pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię teflonową i podsmażyć na niej pomidorki. Następnie dodać cebulę i cukinię, przyprawić Vegetą, curry i pieprzem. Makaron wymieszać z warzywami i  wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć fasolę. Jajka roztrzepać, przyprawić i polać potrawę , tak by wszystko razem zespoliło się podczas zapiekania. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na 20 min.

Uwaga! Produkty białkowe: jajka i fasola muszą być dodane w ilościach zgodnych z dietą, np: 1 jajko i 50 g fasoli w dietach 1100kcal - 1300 kcal; 2 jajka i 20-50g fasoli w dietach 1500, 1700 i 2000 kcal.


 
Zapiekanka z ziemniaków i szpinaku

Składniki:

Ziemniaki 150- 400g (wg diety)
2-4 łyżeczki oliwy
½ czerwonej lub żółtej  papryki
200g cukini
7 pieczarek
Średnia cebula
1 jajko
50-100g serka „Bieluch”  (ilość zgodna z dietą, tak by razem z jajkiem wyszła porcja obiadowa)
200-400g szpinaku
Czosnek
Gałka muszkatołowa
Vegeta
Pieprz, sól, zioła prowansalskie

Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry grubości 0,5 cm i blanszować w osolonym wrzątku 20 min. Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki i cukinię w plastry, cebulę w piórka i razem podsmażyć na oliwie z dodatkiem Vegety, pieprzu i ziół. Podsmażone warzywa ułożyć na dnie formy do zapiekania. Następnie polać je jajkiem roztrzepanym z dodatkiem soli i pieprzu. Na wierzch ściśle poukładać blanszowane plastry ziemniaków. Szpinak poddusić z dodatkiem Vegety, pieprzu, gałki muszkatołowej i czosnku, a gdy będzie gotowy, dodać 100g serka „Bieluch”. Szpinak wyłożyć na sam wierzch zapiekanki.  Zapiekać w temp 180-200 stopni 15 minut.


 
Korzenna zapiekanka z ryżu i jabłek

Składniki:

Ryż biały długoziarnisty
Jajko
Serek homogenizowany naturalny do 130kcal (Bieluch itp.)
1 łyżeczka oliwy lub oleju
Jabłka
Przyprawy: cynamon, goździki, szczypta cukru waniliowego, słodzik sypki

Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości

Ilości zostały dobrane w taki sposób, aby ułatwić techniczne przygotowanie potrawy (np. w dietach 1100 i 1300 na 4 porcje- zwróć na to uwagę!)
Jeśli masz problem z odczytaniem właściwych proporcji, zapytaj dietetyka CLO.

 
       
ILOŚCI POSZCZEGÓLNYCH SKŁADNIKÓW
      
Dieta        Ilość porcji    Ryż    Jaja                Serek      Jabłka      
1100-1300        4       140g    1 szt.(ok.60g)    340g      1 szt.      
1400-1500        2       100g    1 szt.(ok.60g)    180g      2 szt.      
1600-1700        2       100g    1 szt.(ok.60g)    200g      2 szt.      
2000-2200        2       150g    1 szt.(ok.60g)    240g      2 szt.      
2500                 2       200g    1 szt.(ok.60g)    240g      2 szt.     
 

Sposób przyrządzenia

Ryż ugotować na sypko. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach ,przyprawić cynamonem i szczyptą cukru waniliowego, po czym wymieszać z ugotowanym ryżem. Serek zmiksować z jajkiem i słodzikiem na gładką masę. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżeczką oliwy. Do naczynia przełożyć ryż z jabłkami, polać masą serową i przybrać goździkami. Zapiekać w temp. 180-200ºC przez ok.20 minut. Można podawać z tartą marchwią.


 
Pasta z marchwi na grzankach

Składniki:

Pieczywo graham (ilość wg diety)
Serek biały typu „Bieluch” (ilość wg diety)
350g marchwi
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz

Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości

Sposób przyrządzenia

Marchew zetrzeć na drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni teflonowej rozgrzać 1 łyżkę oliwy a następnie wrzucić marchew wraz z czosnkiem i rozsmażyć ją bez dodatku wody. Gdy marchew osiągnie konsystencję miękkiej masy, doprawić ją solą i pieprzem. Następnie do miseczki nałożyć 2 łyżki marchwiowej pasty i dodać do niej odpowiednią ilość białego twarożku. Wymieszać składniki dobrze, po czym położyć na grzankach.


 

 

Regulamin serwisu  |  Ochrona danych osobowych  |  Polityka Plików Cookies  |  Wszystkie prawa zastrzeżone