Aby schudnąć i w przyszłości nie przytyć należy poznać i zrozumieć podstawowe zasady racjonalnego żywienia. Sprawne posługiwanie się nimi w planowaniu codziennych posiłków, umożliwi utrzymywanie prawidłowej masy ciała i odpowiednie odżywienie organizmu bez poczucia krzywdy, iż "jest się na diecie". Zachęcamy Państwa do zapoznania się z zamieszczonymi poniżej instrukcjami dotyczącymi układania optymalnego menu, a następnie próbowania ich w codziennym życiu.
1. Organizm fizjologicznie jest dostosowany do częstego dostarczania małych porcji energii, dlatego najlepij spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia, dbając o to by przerwy między nimi były nie krótsze niż 3 i nie dłuższe niż 5 godzin. Zjadanie dużych posiłków w odstępach większych niż 6 godzin prowadzi do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Zjadanie 1 lub 2 posiłków w ciągu dnia, zawsze prowadzi do tycia!
2. Pierszym posiłkiem zawsze powinno być śniadanie zjadane do godziny od przebudzenia.
3. Posiłki powinny być urozmaicone, a w każdym z nich powinny znajdować się produkty dostarczające wszystkich składników odżywczych: węglowodanów złożonych, białek i tłuszczy. Wykluczanie którejkolwiek grupy produktów (np. produktów zbożowych dostarczjących węglowodany, mięs i ryb dostarczających białka czy olejów roślinnych- źródeł tłuszczy) narażamy nasz organizm na niedobory, a wagę na niestabilność lub efekt jojo.
4. Do każdego posiłku warto spożywać warzywa (szczególnie sezonowe), ponieważ prócz tego, iż są źródłem witamin i minerałów, mają mało kalorii, a powiększają posiłek dając uczucie sytości.
5. Owoce należy traktować jak deser i nie spożywać więcej niż 2 porcje w ciągu dnia. Tak jak słodycze, są one bowiem źródłem cukrów prostych.
6. Prócz jedzenia bardzo ważne jest nawadnianie organizmu. Dorosły człowiek powinien wypijać nie mniej niż 1,5-2 l płynów dziennie.
7. Wybierając produkty w sklepie należy zwracać uwagę na etykiety, by kontrolować m.in. zawartość tłuszczu i cholesterolu w produktach, ich kaloryczność, jak również obecność rozmaitych konserwantów.
8. Im mniej przetworzone produkty, tym lepsza jest ich wartość odżywcza, dlatego należy unikać dań typu"instant" lub gotowych do podgrzania w mikrofalówce.
9. W codziennym jadłospisie należy unikać "pustych kalorii", które dostarczane są w produktach takich jak słodycze, słone przekąski, cukier czy alkohol. "Puste kalorie" nie wnoszą do organizmu żadnej wartości i nie mogą być efektywnie spożytkowane; dostarczają jedynie energii, która podana w nadmiarze odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej. Dlatego wyżej wymienione produkty należy zarezerwować na specjalne okazje, a nie zjadać ich na codzień.
10.W prawidłowym żywieniu nie ma "czarnej listy", czyli rzeczy, których w ogóle jeść nie można. Posiadając podstawową wiedzę z zakresu żywienia- którą w Centrum Leczenia Otyłości przekazujemy naszym Pacjentom- można każdą potrawę wkomponować z odpowiednią częstotliwością, w cykl regularnych posiłków. Zachęcamy zatem do odbywania regularnych wizyt, gdyż każda z nich dostarczy solidnej porcji wiedzy o tym jak jeść.